Sunday, March 28, 2010

Budu Goreng ( fried Budu)~ sedap hingga menjilat kuali~




               Resipi ni untuk umum..tapi kumpulan targetnya adalah student2 ipt..sbb diorg slalu insufficent fund kn. Budu slalunye dicampur ngan cili dan limau nipis..pastu bedal camtu ja ngan nasi. Tapi kita skarang sudah maju kehadapan..perlukan satu pembaharuan (tp resipi ni xde la baru sgt). Jd..terciptalah budu goreng. Sape founder budu goreng? byk kisah mitos dan dongengnya..

kisah pertama, ade yg ckp sorg student yg slalu pokai lalu mkn la dia nasi putih dan budu sbgai perasa,,dah asyik mkn budu camtu je hari2, tak ubah2, akhirnya dia mmbuat keputusan untuk menggerakkan sedikit otaknya..menjadi seorg yg lebih kreatif dan inovatif..Ting! jadi la budu goreng....

kisah kedua, ade sorg makcik masak kat dapur, khabarnye dia nak masak tumis kicap..bila dah masukkn smua bahan asas dalam kuali, pastu bila nk msukkan kicap tetiba plak bleh tertukar amik budu pastu msukkan dalam kuali..Ting! jadi la budu goreng..

Ade lagi kisah ketiga, seorang perempuan sihir yg tinggal dilereng bukit bersama suaminya yg sakit darah tinggi, alkisah dia pun pi kdai beli barang keperluan..smpai kt kdai, tuan kdai tu syorkn dia beli budu, dia ckp budu tu best. Perempuan sihir ni tak penah mkn budu, kenal budu pun tak..tapi last2 dia beli jugak. Pastu smpai umah dia pun try la budu tu ngan suami beliau..skali suap je ke mulut suami dia..trus suami dia tak sedarkan diri. Pompuan sihir tu pun pe lagi..menyumpah seranah la kn..sbb marah sgt kt budu..lalu disumpahnye budu menjadi budu goreng...Ting! jadi la budu goreng...

HEhe...(sume crita ni xde kena ngena ngan ssiapa..cume imaginasi ku yg tlebih)

Ape2 pun..budu goreng ni..klau spinggang nasi tak ckup..mmg terbaik~



tapi..makan biarlah berpada-pada, ikut pesan Rasulullah..kn? makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. Sbb kita makan bukan utk puaskan perut atau mulut..bukan juga kerana lapar..tapi untuk mendapatkan kembali tenaga supaya mampu kita beribadah kepada Allah tanpa memberatkan kita seperti masalah kelaparan


economic + sedap + efisien = budu goreng

Bahan-Bahan:

1 cawan budu
2 ulas bawang merah (mayang)
3 ulas bawang putih (mayang)
2 batang serai (mayang halus)
2 helai daun limau purut
5 atau lebih- biji cili padi (hiris)
sedikit halia (tumbuk @ mayang)
3 sudu makan minyak untuk menumis
Sedikit air

Cara:

1. Panaskan minyak, masuk semua bahan mayang dan hirisan tadi.
2. Agak garing, masukkan budu dan sedikit air.
3. Mendidih, masak dan angkat.

Cadangan Hidangan:

Nasi putih panas-panas + telor dadar





p/s : pic kat atas bukanlah budu goreng sebenarnya, sekadar hiasan.. ^_^

2 comments:

. dia nadia . said...

kori, budu is my fevret even sy bukan org utara.
hehe
anak jati johor pun suke taw :))

Anonymous said...

sama laa ngan resepi turun temurun mama sy hehe.. mmg sdp!! tp syg x bley mkn budu huhu..