Monday, October 1, 2012

Sebab ku anok ganung.Secara jujurnya, ku tak menggunakan bahasa ganung sebagai bahasa perantaraan selama ku merantau di negeri orang.
Tak lah bermakna ku sudah lupa bahasa ganung, melupakan ganung itu sendiri jauh sekali, dan tidak akan.
Cuma bahasa yg ku guna ini memudahkan supaya mereka2 lebih faham dan mudah hadam akan apa yg ku cakapkan.

Kekadang terlintas rasa rindu pada negeri halaman,
Rindu pada bahasanya, pada makanannya, pada suasananya, pada segala.

Kat Sri Manjung ni, tempat yg dah genap lima bulan menjadi tempat persinggahanku ini,.wujud sebuah kedai makan, Restoran Nasi Dagang Pok Ya namanya.
Yep, dengan berlabel nasi dagang itu pastinya kalian mudah meneka bak kacang kuda, ia sebuah kedai yg bercirikan ganung.
Ku sebenarnya agak jarang makan pada waktu puncaknya tengahari di restoran Pok ya atau pun tempat lain diluar kawasan kerja atas sebab makanan free yg ditaja oleh tempat kerja. Alhamdulillah :)

Tapi, Waktu malamnya Restoran Pokya akan ditutup pada ruang dalam, hanya berniaga kecilan ditepi kaki lima kedai bermenu yg limit sahaja; Nasi kukus ayam dara dan keropok lekor terengganu.
Ketika waktu begini ku datang ke sana, bukanlah kerana masakannya yg paling sedap atau murah, tapi kerana suasana yg ada disitu ketika itu.

Sambil menikmati makanan, di sebelah sini akan ada suara anak ganu yg berborak dengan bahasanya, di sebelah sana suami isteri bercerita dalam bahasa yg sama, pekerjanya, tukang masaknya, smuanya dalam bahasa yg membuatkan ku tersenyum sendirian. Dan masing2 menjamah satu rasa, keropok lekor.
Tanpa sedar, di sudut satu bangunan kedai itu, ada ganung kecil yg dibina.

Rasanya seperti..ada kesuaman pada hati.
Rasanya adalah 'lebih ganung' disudut ini jika nak dibanding di sesetengah ganung itu sendiri.
Mungkin kerana berada di negeri orang, lalu kami lebih bersatu hati.

Sebab ku anok ganung

1 comment:

norzi said...

bhasa ganung...bhs kedua terbaik dunia -UAI
:D