Thursday, April 14, 2011

Kimchi of bachelor. (hidangan yg simple & sihat)

First, credit goes to dr.ben kim diatas ilmu yg diberikan. Aha!

Dah lama jugak la tertangguh, smalam baru ada kekuatan, ada masa terluang untuk ku praktikkan. alhamdulillah.

So, here we go!~..kimchi of bachelor! (nama ni sebab ku yg berstatus bujang yg masak kimchi ni, kalau da kawen nnti re-brand la balik jd kimchi suami penyayang ke..kn~ ^^)

Sebelum mulakan cara masakan, biarlah ku ceritakan serba sedikit ape itu kimchi, sebab bukannye smua org tau apa kimchi ni. contohnye matdin budak srumah aku, bleh pula dia ckp ku melawak yg kimchi ni makanan korea. =.=!

ku konpi ni drp makcik wiki.:

Kimchi (김치; pronounced /ˈkɪmtʃi/, Korean pronunciation: [kimtɕʰi]), also spelled gimchi, kimchee, or kim chee, is a traditional fermented Korean dish, made of vegetables with varied seasonings. Kimchi may also refer to unfermented vegetable dishes. There are hundreds of varieties of kimchi, made with a main vegetable ingredient such as napa cabbage, radish, green onions or cucumber. Kimchi is the most common banchan, or side dish, in Korean cuisine. Kimchi is also a main ingredient for many popular Korean dishes such as kimchi stew (김치찌개; kimchi jjigae), kimchi soup (김칫국; kimchiguk), and kimchi fried rice (김치볶음밥; kimchi bokkeumbap).

Ha..tu dia, BI seketul. faham2kan.

Kat Malaysia ni, kimchi jadi terkenal sebab cite2 korea..
Hee, korang pun mesti tau kimchi drp drama/movie korea knknkn? ehe.
Sebenarnya kimchi ni salah satu hidangan yg sihat, baik untuk sesapa yg nak diet, siyes!
kadar kalorinye pun rendah.

Skarang kalian dah tau ape itu kimchi. so, jom start dengan ingredient nye.
Ni adalah bahan2 yg ku beli smalam, cabbage tu ku beli yg dah di'packet. dan botol budu yg kt tepi gambar tu xde kena mengena..Ehe.
Bahan2nye:
  1. Nappa cabbage (kobis yg agak panjang)..ni yg common, bleh jugak pakai cucumber (mentimun)
  2. Green onions (bak kate orang kite..daun bawang)
  3. Serbuk cili (50sen je se'packet..cap adabi)
  4. Yellow onion (bawang besar yg kaler kuning tu.)
  5. Garlic
  6. ginger
  7. salt
  8. 1/2 buah Pear, 1/2 buah apple (Ni yg membezakan rase kimchi..bleh dikatakan secret ingredient la)
  9. Sos ikan ( kalau kalian vegeterian..tak perlu)
Prosedurnye:

Potong cabagge tu jadi kecik2, tapi jangan terlalu kecik, sebab nanti dia akan mengecut
 Lepas tu, larutkan garam dengan air suam dan masukkan kedalam bekas cabbage tadi.



 Rendam je cabbage tu dengan air garam dan tunggu sampai 4jam paling kurang. garam ni akan draw moisture out of the cabbage..dia juga boleh jadi natural preservative.

 
Setelah 4jam, cabagge mengecut dengan rendaman air garam
 Bila dah 4jam, bilas cabbage tadi lebih kurang 3kali dengan air bersih sbb nak buang air garam tu, sejatkan (mesti la air bersih kn..xkan bilas dgn air kotor pla kn~..;D)

Then, potong green onions kecik2..masukkan dalam bekas cabbage


Sekarang, letakkan serbuk cili dalam satu bekas, dan kemudian masukkan air suam dan kacau.
Depend on kalian la..kalau nak pedas sampai dapat buasir, letak la 10 packet. Ku letak 2 packet pun da meletup. Mungkin satu packet da cukup. Dan jgn la cair sgt bancuh cili tu..buat pekat macam cili boh yg kt kedai tu.
habis tu knape tak pakai cili boh je kn?
Sebabnye..biasanye ciliboh dah tercampur dgn bahan lain.


Kemudian, masukkan garlic yang dah dikisar, halia yang dah dikisar dalam bekas cabagge tadi.

garlic yg da dikisar


ginger yg da dikisar
 Lepas tu, masukkan campuran Apple, pear, yellow onion yg di blend together.

Masukkan sos ikan






Pastu, kacau semua bahan tadi dalam sati bekas, kacau hingga sebati.





Dan..WALLA~!! kimchi anda sudah sedia untuk disumbat ke mulut.
Bottle kan ia (dalam bekas kaca bagus), kalau kalian nak masukkan kedalam peti kena biarkan dulu ia 24jam kat suhu bilik baru bleh masukkan dalam peti. biarkan ia ferment.
Dan bila isi ke dalam bekas, jgn penuh sampai penuh mlimpah, sbb bila dia ferment..dia akan expand a bit.

Kimchi ni bleh tahan sbulan paling kurang. dan dia akan jadi masam disebabkan oleh proses ferment. tapi kalau tak suka masam tak perlu la tunggu lelama..

ku beli bekas ni semata2 nak letak kimchi..Aha! smangat betul ku knkn?


Ha..da siap!. nampak tak? the glorious of bachelor kimchi. ^^

Menurut matdin, sebagai orang pertama yg menjadi pengkritik kimchi ku, dan orang yg xtau ape itu kimchi sebelum ni.."sedap jugak eh!".

Selamat mencuba! ^^

7 comments:

miss keroppi said...

hye! singgah skjap! :) em, ada soalan, knp ek sihat? nampak cara buatnye cam xsihat sgt.. hehe :) byk guna bahan perasa + garam .. hehe :)

Averroes Sid. (Bukhari) said...

Ehehe.
Garam tu nanti bilas balik~.
tujuan garam tu utk kecutkan cabbage , bila da bilas ade rasa sket2 je masinnye ^^

bahan perasa yg lain cuma sos ikan.
tu pun 0% kolestrol..^^.
dan sedikit cili utk rasa pedas.

sehat la knkn? ^^

miss keroppi said...

jap.. sos ikan 2 still dorg letak tulang2kan? so, rasanye still ada kolesterol~ :) then, 1 lagi, biasanya sos ikan pon still byk garam :)

bayak songeh kan? haha.. pelajar dietetik mmg camni :P

Averroes Sid. (Bukhari) said...

Ahaha!
sos ikan tu xde kolesterol dia ckp..kalau dia klentong, sy pon turut terkletong..Ehe ^^.

tapi sos ikan tu cuma optional je, klau nk vege version xperlu letak sos ikan. ^^

A'ah la knkn?..plajar dietetik mmg agak menyeramkn kn? Ahaha! ^^ jk.

Ismee Rusila said...

sedap ke?

Averroes Sid. (Bukhari) said...

Aha.! sedap atau tak..depend pd taste org yg merasa. Tapi sy rasa ia adalah suatu hidangan yg amat berbeza dgn citarasa malaysian. ^^

Fantaghiro said...

lOOk Nice!!...i will try..;-D